Надійшла осінь. Це пора збирання ягід та грибів. В зв’язку з чим настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити. Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов`язаних із вживанням грибів. ГРИБИ - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду. ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ОТРУЄНЬ: вживання отруйних грибів; неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійники або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників). Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності. УВАГА! НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ДОВІРЯЙТЕ ТАКИМ ПОМИЛКОВИМ ТЛУМАЧЕННЯМ: “Усі їстівні гриби мають приємний смак”. “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний”. “Усі гриби в молодому віці їстівні”. “Личинки комах, хробаки й равлики не чіпають отруйних грибів”. “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”. “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”. “Отрута з грибів видаляється після кип`ятіння протягом кількох годин”. “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ. 1. Викличте швидку медичну допомогу. 2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5 - 6 склянок кип`яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4 - 5 пігулок), коли промивні води стануть чистими. 3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно - сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. 4. З`ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування. ЗАПАМ`ЯТАЙТЕ: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров`я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.
6 Державна пожежно-рятувальна частина Територіального управління МНС у Миколаївській області